Menu
Imperial Tobacco
Новини компанії
Imperial Tobaсco
За 2014 рік в ЄС було спожито 56,6 млрд. нелегальних сигарет на суму понад 11 млрд. євро втрачених податкових надходжень
Новий звіт КПМГ підтверджує стійкий рівень торгівлі незаконними сигаретами у всьому ЄС.

Масштаб торгівлі нелегальними сигаретами в Європейському Союзі (ЄС) залишається значним, враховуючи 56,6 мільярдів нелегальних сигарет, спожитих за 2014 р., що складає 10,4% загального споживання, згідно з останнім щорічним звітом КПМГ. Цей нелегальний ринок коштує платникам податків та спільнотам понад 11 мільярдів євро втрачених податкових надходжень. Взяті разом, тисячі операцій, здійснених злочинцями, задіяними в нелегальній торгівлі тютюновими виробами, могли б вивести їх на п’яте місце серед найбільших постачальників сигарет в ЄС.

Джерело та типи продукції, доступної на нелегальному ринку тютюнових виробів продовжують розвиватися, у той час як зростання рівнів торгівлі в ЄС призупинилось за останні роки. Наприклад, у 2014 р. більше 8 з 10 нелегальних сигарет надходили з-за меж ЄС, що на 10% більше у порівнянні з 2013 р. У той же час, потік в межах ЄС продовжує знижуватись під впливом покращеного контролю ланцюжка постачання промисловості та зменшення цінових розривів між країнами-членами ЄС.

«Загальні рівні споживання нелегальних сигарет в ЄС залишалися приблизно однаковими упродовж 2014 р., втім, ринок незаконних тютюнових виробів залишається чималим та продовжує рости. Наші дослідження показали, що тим часом, як ця проблема стосується кожної країни-члена, слід бути пильними особливо країнам, які ділять свої кордони з державами, що не є членами ЄС, де сигарети дешевші і де спостерігаються високі рівні споживання нелегальних сигарет», прокоментував партнер КПМГ Робін Картрайт.

«незаконні сигарети» – це сигарети які зазвичай легально виробляють в країні, а потім вивозять контрабандою до інших країн, де їх розповсюдження є обмеженим або незаконним. Вони також швидко розповсюджуються по всій території ЄС. Згідно з КПМГ, у той час як контрабанда відомих марок стала менш розповсюдженим явищем, кількість нелегальних білих сигарет зросла в геометричній прогресії буквально з нуля в 2006 р. до 37% нелегальних сигарет в 2014 р.

Ринок нелегальних сигарет продовжує відбирати у країн-членів такий необхідний дохід, шкодить законному бізнесу та стимулює злочинність в місцевих співтовариствах. Для ліквідації нелегальної тютюнової промисловості уряди, правоохоронні органи, виробники та роздрібні торговці повинні працювати разом аби зупинити злочинців відповідальних за цю нелегальну торгівлю. «Бритіш Американ Тобакко» (БАТ), «Імперіал Тобакко Груп» (Імперіал), «Джапан Тобакко Інтернешнл» (ДжTI), «Філіп Морріс Інтернешенл» (ФMI) підтримують ці заходи та разом з правоохоронними органами продовжують докладати зусиль для вирішення цієї проблеми.

Додаткові висновки звіту включають:

  • Потік марок нелегальних сигарет зріс на 8% до 21,1 мільярда сигарет у 2014 р. Найбільш споживання таких сигарет поширене в Польщі, Італії, Іспанії та Греції;

  • В 2014 р. 10,4% всіх сигарет, спожитих в ЄС, були нелегальними, у порівнянні з 10,5% в 2013 р та 11,1% в 2012 р.;

  • Загальна кількість нелегальних сигарет зменшилась на 3,3% в 2014 р. до 56,6 мільярдів сигарет.

    Дослідження КПМГ ринку нелегальних сигарет в ЄС, Швейцарії та Норвегії за 2014 р. доступне на сайті КПМГ:

    kpmg.com