Компанія Imperial Tobacco інвестувала 255 млн. гривень у відкриття найбільшого в Україні автоматизованого висотного складу

27.04.2015

Компанія Imperial Tobacco ввела в експлуатацію найбільший в Україні автоматизований висотний склад. Загальна сума інвестицій, спрямована на реалізацію цього проекту, склала 255 млн. гривень.

Склад ємністю 16 200 палетомісць розташований на виробничому майданчику компанії в місті Києві, він дає можливість повністю автоматизувати матеріальні потоки тютюнової фабрики АТ «Імперіал Тобакко Продакшн Україна» та здійснювати логістичне обслуговування безпосередньо на підприємстві.

Відкриття автоматизованого висотного складу дозволить тютюновій фабриці АТ «Імперіал Тобакко Продакшн Україна» значно поліпшити ефективність логістики підприємства, набагато скоротити час постачання готової продукції дистриб'юторам, як в Україні, так і за кордоном. Незважаючи на великі інвестиції, відкриття такого складу означає незалежність від сервіс-провайдерів стосовно орендної плати  – тієї статті витрат, яка щорічно збільшується, тому запуск складу дозволяє істотно скоротити операційні витрати за рахунок відмови від послуг зовнішніх підрядчиків.

За всі роки існування АТ «Імперіал Тобакко Продакшн Україна» інвестиції робилися тільки в інфраструктуру фабрики, а саме: у виробничі площі та потужності, при цьому площа складу тільки зменшувалася. У зв'язку з недостатньою площею власних складських приміщень фабрика «Імперіал Тобакко Продакшн Україна» з 2010 року була змушена користуватися послугами зовнішньої логістики. Новий автоматизований висотний склад дасть можливість відмовитися від послуг підрядчиків і забезпечувати логістичне обслуговування виробництва безпосередньо на майданчику фабрики. За умови безперервної роботи новий склад дозволить обробляти одночасно 2 130 палет на добу, в тому числі щодоби відвантажувати 1 050 палет готової продукції для локального ринку, 270 палет – для експортних ринків, а також приймати 810 палет тютюнових і нетютюнових матеріалів, необхідних для виробничого процесу підприємства.

Автоматизований 12-рівневий склад АТ «Імперіал Тобакко Продакшн Україна» являє собою інноваційний, повністю автоматизований об'єкт, який функціонує практично без втручання людини. Всі складські операції контролюються сучасною системою управління складом, інтегрованою з ERP-програмою фабрики, а операції всередині складу виконуються спеціальними «роботами» – кранами-штабелерами та конвеєрними системами для транспортування палет. Іншими словами, новий автоматизований висотний склад тютюнової фабрики – це масштабний та інноваційний логістичний об'єкт, аналога якому немає в Україні, як за ємністю зберігання та показниками продуктивності, так і за системою управління складом.

Сучасні технології, які лягли в основу автоматизованого висотного складу АТ «Імперіал Тобакко Продакшн Україна», дають можливість чітко та безпомилково реалізовувати масштабні логістичні завдання тютюнової фабрики в режимі «24/7»: прийом матеріалів і вантажів, рівномірне зберігання на всіх рівнях складу та відвантаження готової продукції.

Навіть в умовах повної автоматизації об'єкта, створено 10 нових робочих місць, і це – постійний  персонал у штаті фабрики. Разом із тим, щоб залишатися ефективною стосовно витрат на ресурси, фабрика продовжує користуватися послугами сервіс-провайдера, який надає змінний персонал (водіїв навантажувачів) залежно від потреб компанії.

Відкриття автоматизованого висотного складу – це, насамперед, крок назустріч новим сучасним технологіям.  це грамотне зберігання ТМЦ (товарно-матеріальних цінностей), високоточна обробка вантажів із дотриманням правила FIFO (First In First Out) і FEFO (First Expired First Out), постійний 100-відсотковий облік, чітке функціонування «Track & Trace» – системи відстеження переміщення тютюнової продукції з метою запобігання нелегальній торгівлі.

Урочисте відкриття автоматизованого висотного складу АТ «Імперіал Тобакко Продакшн Україна» відбулося 24 квітня 2015 року.

Микола Пеннер, керівник тютюнової фабрики АТ «Імперіал Тобакко Продакшн Україна»:

«Компанія «Imperial Tobacco» ввела в експлуатацію об'єкт, яким ми цілком обґрунтовано можемо пишатися – автоматизований склад висотного зберігання. Наша компанія реалізувала цей проект повністю «з нуля» – побудувала об'єкт капітального будівництва на території фабрики, встановила обладнання, впровадила сучасне програмне забезпечення, створила нові робочі місця.

В реалізацію цього проекту ми інвестували 255 млн гривень, із них 60 млн гривень було спрямовано на придбання сучасного обладнання та розробку програмного забезпечення. За обсягом інвестицій це далеко не остання цифра серед вкладень у логістичний сегмент ринку в реаліях останніх років.

Зрозуміло, в умовах економічної кризи, зростаючого податкового тиску на тютюнову галузь і падіння обсягів легального виробництва ми замислювалися над призупиненням цього проекту, але як відповідальний бізнес реалізували його. В очікуванні позитивних змін від оголошених реформ продовжуємо вірити в потенціал ринку нашої країни».