Imperial Tobacco виступає проти повної заборони куріння в громадських місцях

24.05.2012

Imperial Tobacco в Україні, одна з найбільших тютюнових компаній в Україні і платник податків з сумою щорічних відрахувань до державного бюджету майже 4 млрд. грн., виступає проти нової законодавчої ініцітиви - проекту Закону України про повну заборону куріння в громадських місцях (реєстр. номер № 9474). Компанія  вважає, що повна заборона куріння в громадських місцях (зокрема, у закладах громадського харчування)  є непотрібною та згубною для легального бізнесу.

Ми вважаємо, що існуючі в Україні обмеження, згідно з якими 50% площі закладів громадського харчування відводяться для місць вільних від тютюнового диму, в достатній мірі враховують потреби, як курців, так і тих людей, які не курять. Виокремлення місць для куріння дає можливість задовольнити потреби людей, що не курять, і не порушувати права і свободи курців.

Ми визнаємо занепокоєння деяких людей, що тютюновий дим може бути неприємним, і саме тому ми рішуче підтримуємо діюче законодавство, яке обумовлює обов’язкову наявність вільних від тютюнового диму місць, таким чином зберігаючи права і поважаючи дорослий вибір курців.

Окрім порушення прав легальних споживачів, повна заборона куріння матиме негативні наслідки для ресторанного бізнесу. У багатьох країнах, де вже була запроваджена повна заборона куріння, спостерігалосяь скорочення рівня зайнятості населення у ресторанній та готельній сферах до 16%. Прямим наслідком запровадження заборони стало й скорочення рівня дохідності цього бізнесу на 20%, а  це означає сотні тисяч гривень недоотриманих податків до державного бюджету України у разі прийняття вищезазначеного проекту Закону.

Таким чином, повна заборона куріння у закладах громадського харчування буде мати згубні наслідки для української економіки, знизить рівень зайнятості населення та поглибити економічну кризу в країні.

Юрій Кішко, керуючий з корпоративних питань Imperial Tobacco в Україні:

"Сьогодні 8,6 млн. дорослих українських курців щорічно сплачують близько 20 мільярдів гривен додаткових податків до державного бюджету, зробивши свідомий вибір на користь легальної продукції  і споживання тютюнових виробів. Ми підтримуємо їх вибір, і виступаємо проти будь-яких додаткових обмежень їх прав і свобод. Ми відкриті для конструктивного діалогу щодо запровадження зваженої політики обмеження куріння в громадських місцях".